Σχόλια παιδιών και εφήβων για βιβλία που διάβασαν

 

Ματωμένα χώματα

Σωτηρίου, Διδώ
Εκδόσεις: Κέδρος, Αθήνα - 2008
ISBN: 9789600438031
Σελίδες: 395, [2] σ.
Θέμα: Νεοελληνική πεζογραφία Μυθιστόρημα
Περίληψη: "Πόλεμοι και ξανά πόλεμοι! Τι στο καλό θα βγάλει η μαγκούφα η εποχή μας και κοιλοπονάει τόσο άγρια;" Μπήκε το κακό με τους Βαλκανικούς Πολέμους και άργησε να βγει. Χρόνια σπαρμένα με θυσίες, πολέμους και νεκρούς. Η Μικρασιατική εκστρατεία και η καταστροφή. Η ιστορία του Μανώλη Αξιώτη, Μικρασιάτη αγρότη από τον Κιρκιντζέ. Άνθρωπος του μόχθου, δεμένος με τον τόπο του, το πατρικό του σπίτι, τους χωριανούς του. Ο άντρας που πάλεψε με κορμί και με ψυχή. Στο Αμελέ Ταμπουρού, τα Τάγματα Εργασίας της Άγκυρας, το 1915. Στο μέτωπο του Αφιόν Καραχισάρ το 1922. Μια λεύτερη πατρίδα ονειρευόταν καθώς έσφιγγε τα δόντια και έλεγε: "Ώρα μάχης, Αξιώτη, ώρα θυσίας. Δεν έχεις ελόγου σου κανένα πάρε δώσε με την πολιτική. Το χρέος σου κάνεις". Γνώρισε κακουχίες και στερήσεις, είδε βασανιστήρια και θανάτους, έζησε την αιχμαλωσία και την προσφυγιά, για να συλλογιστεί: "Θηρίο είν' ο άνθρωπος!" Το μνημειώδες έργο της σύγχρονης ελληνικής πεζογραφίας που χαρακτηρίστηκε "Βίβλος της σύγχρονης εξόδου του Μικρασιάτικου Ελληνισμού". Από το 1962 που πρωτοεκδόθηκαν μέχρι σήμερα τα "Ματωμένα Χώματα" έχουν ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 400.000 αντίτυπα. Το βιβλίο έχει μεταφραστεί στις εξής γλώσσες: αγγλικά, βουλγαρικά, εσθονικά, γαλλικά, γερμανικά, ολλανδικά, ουγγρικά, ρώσικα, ρουμανικά, σερβικά, ισπανικά, ιταλικά, τουρκικά και κέλτικα βρετονικά. Στην Τουρκία το βιβλίο είχε συγκλονιστική απήχηση. -- οπισθόφυλλο
    << Επιστροφή στα αποτελέσματα        |        Έχετε διαβάσει το συγκεκριμένο βιβλίο; Θέλετε να μας στείλετε το δικό σας σχόλιο; Πατήστε εδώ!  ΣΧΟΛΙΑ (9)

1. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, (ηλικία 14), 2019-04-01 13:06:21
Πολύ ενδιαφέρον βιβλίο. Μας δείχνει τους Βαλκανικούς πολέμους και τη Μικρασιατική καταστροφή από μία διαφορετική οπτική γωνία.
2. ΙΩΑΝΝΗΣ, (ηλικία 15), 2016-03-29 13:22:22
Πολύ ωραίο βιβλίο, με έξυπνο και διδακτικό περιεχόμενο για την Μικρασιατική Καταστροφή! Το προτείνω ανεπιφύλακτα!
3. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, (ηλικία 15), 2016-03-29 13:19:22
Το βιβλίο "Ματωμένα χώματα" περιγράφει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα βάσανα των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Μέσα από τις ιστορίες του Μανώλη Αξιώτη εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι οι Μικρασιάτες ήταν θύματα των πολιτικών εξελίξεων και των συγκρούσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Η λογοτεχνική του αξία είναι τεράστια και είναι ένα από τα γνωστότερα βιβλία που έχουν γραφτεί με θέμα την Μικρασιατική Καταστροφή.
4. ΓΕΩΡΓΙΑ, (ηλικία 15), 2016-03-28 13:35:12
Βασικός ήρωας και ταυτόχρονα αφηγητής του βιβλίου είναι ο Μανώλης Αξιώτης. Ο Μανώλης μας μιλάει για τη ζωή του ξεκινώντας από τότε που ήταν παιδί στο χωριό Κιρκιντζέ της Μικράς Ασίας. Παιδί τότε ο Μανώλης και η ζωή του στο χωριό κυλούσε ομαλά με μοναδικό φόβο τον πατέρα της οικογένειας. Βρισκόμαστε πριν την μικρασιατική καταστροφή και οι Έλληνες της Μικράς Ασίας όχι μόνο συμβίωναν αρμονικά με τους Τούρκους αλλά και ευημερούσαν δημιουργώντας αξιόλογες περιουσίες. Έξυπνο παιδί ο Μανώλης και έτσι ο πατέρας του τον στέλνει να εργαστεί στην Σμύρνη για να μάθει τα μυστικά του εμπορίου, ώστε να μπορέσει η οικογένεια να επεκτείνει μελλοντικά τις οικονομικές της δραστηριότητες και σε αυτόν τον τομέα, αφού μέχρι τότε ήταν γεωργοί. Εκεί ο Μανώλης θα καταλάβει πως το εμπόριο δεν είναι, τις περισσότερες φορές, τίμια δουλειά. Στην Σμύρνη θα εργαστεί σε διάφορες δουλειές και θα δείξει σε εμάς πώς ζούσαν οι Έλληνες στην Μικρά Ασία, πριν έρθουν τα μαύρα χρόνια των πολέμων και της μικρασιατικής καταστροφής. Κάποια στιγμή ο πόλεμος ξεσπά και ο Μανώλης ως Οθωμανός υπήκοος αναγκάζεται να υπηρετήσει στον τουρκικό στρατό στα λεγόμενα «Αμελέ Ταμπούρια», τα «Τάγματα Εργασίας » όπου υπηρετούσαν τα ελληνόπουλα. Εκεί από την μια δεν τους έδωσαν όπλα, οπότε δεν θα ήταν αναγκασμένοι να πολεμήσουν τους Έλληνες συμπατριώτες τους, από την άλλη όμως ήταν τραγικές οι συνθήκες, με αποτέλεσμα ένα μικρό ποσοστό από όσους παρουσιάστηκαν να καταφέρουν να σώσουν την ζωή τους και να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Ο Μανώλης κατάφερε να σώσει την ζωή του και όταν ο Ελληνικός στρατός εισέβαλε στην Μικρά Ασία, κλήθηκε να υπηρετήσει την Ελλάδα, με όπλο αυτήν την φορά. Ο Μανώλης ήταν από τους άτυχους που δεν πρόλαβαν να φύγουν από τη Σμύρνη και τον συνέλαβαν οι Τούρκοι. Ο ήρωας μας μπαίνει σε καινούριες περιπέτειες τώρα προσπαθώντας να σώσει την ζωή του. Αυτό το βιβλίο μου άρεσε πολύ λόγω των δυνατών στιγμών του, καθώς περιγράφει με τραγικό και ταυτόχρονα τόσο αληθινό τρόπο τις εμπειρίες που βιώνει ο αφηγητής. Μέσα από τα μάτια του βλέπουμε την σκληρή πραγματικότητα. Μας κάνει όχι μόνο να καταλάβουμε πώς νιώθανε οι άνθρωποι τότε αλλά και να νιώσουμε όλη αυτήν την ταλαιπωρία!
5. ΘΕΟΔΩΡΑ, (ηλικία 15), 2015-03-07 15:04:40
Θεωρώ ότι είναι ένα από τα πιο εξαιρετικά βιβλία που έχω διαβάσει. Τα ''Ματωμένα Χώματα'' της Διδώς Σωτηρίου είναι ένα σκληρό βιβλίο μέσα από το οποίο ξεπηδούν όλα τα βασανιστήρια που πέρασαν οι Μικρασιάτες αλλά ποτέ δεν τους εγκατέλειψε η ελπίδα παρ' όλες τις δύσκολες συνθήκες. Είναι ένα μυθιστόρημα που αγγίζει τις καρδιές των ανθρώπων.
6. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-ΚΑΝΕΛΛΟΣ, (ηλικία 15), 2015-03-07 14:55:14
Είναι ένα θαυμάσιο βιβλίο για εφήβους το οποίο διαδραματίζεται την εποχή της μικρασιατικής καταστροφής και αφηγείται με πάσα λεπτομέρεια τις περιπέτειες όσων ζούσαν εκείνη την εποχή! Σας προτείνω να το διαβάσετε και εσείς!
7. ΧΡΥΣΟΥΛΑ, (ηλικία 14), 2013-01-26 14:11:13
Η αξία του βιβλίου, "Ματωμένα χώματα" είναι πολύ μεγάλη, όχι μόνο γιατί τα όσα περιγράφονται αποτελούν τη ζωή ενός πραγματικού ανθρώπου, αλλά γιατί αντικατροπτρίζει τον αγώνα των αθώων ανθρώπων (Ελλήνων και Τούρκων) να ισορροπήσουν και να διαφυλάξουν τα όνειρά τους στη δίνη της ιστορίας.
8. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, (ηλικία 15), 2013-01-24 20:38:17
Ήταν ένα εξαιρετικό βιβλίο με πολλή ζωντάνια και πλοκή καθώς και ένα απρόσμενο τέλος. Πιστεύω πως θα αρέσει σε όποιον ψάχνει ένα καλό ιστορικό βιβλίο.
9. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, (ηλικία 15), 2013-01-24 14:38:47
Εξαιρετικό βιβλίο. Ρίχνει φως σε μια από τις πιο σκοτεινές πτυχές της ελληνικής ιστορίας με πρωτοφανή ζωντάνια και παραστατικότητα. Πλούσιο σε παραλληλισμούς με το σήμερα, γεμάτο θέματα για προβληματισμό, διαφωτιστικό, μορφωτικό και ενδιαφέρον, προβάλλει την σκληρή πραγματικότητα ανεπηρέαστο από προκαταλήψεις.

 

 


  Αρχική | Κανονισμός λειτουργίας | Συχνές ερωτήσεις | Χρήσιμα Links | Νέα αποκτήματα | Επικοινωνία
  Βιβλιοθήκη Ελληνογερμανικής Αγωγής.