Σχόλια παιδιών και εφήβων για βιβλία που διάβασαν

 

Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της

Ζέη, Άλκη
Εκδόσεις: Κέδρος, Αθήνα - 2002
ISBN: 9600422028
Σελίδες: 240, [3] σ.
Θέμα: Νεοελληνική πεζογραφία Μυθιστόρημα
Περίληψη: Κωνσταντίνα! Κωνσταντίνα! Κωνσταντίνα! Κωνσταντίνα! Και έλεγε ότι δε θα ακούσει σήμερα τη γιαγιά της και τις τρεις αχώριστες φίλες της. Γκρίνια, γκρίνια, γκρίνια. Ε, βέβαια, πού να καταλάβουν αυτές από εφηβεία, που είναι της γενιάς της Κατοχής! "Μα δεν πήρες είδηση τίποτα;" ρωτάει και ξαναρωτάει η γιαγιά. "Όχι τίποτα." Είχε τόσο χαρεί για την καινούρια τους ζωή στη Γερμανία, που ούτε της πέρασε απ' το νου πως οι γονείς της μια μέρα θα χώριζαν. Κι ακόμη χειρότερα: ότι θα την έστελναν πίσω στην Ελλάδα να ζήσει με τη γιαγιά της για κάποιο διάστημα. Όμως την Κωνσταντίνα δεν τη νοιάζει τίποτε πια. Ούτε το διαζύγιο των γονιών της και οι καινούριες τους οικογένειες, ούτε η γκρίνια της γιαγιάς και τα προβλήματα στο νέο της σχολείο. Αυτή την έχει βρει τη λύση. Ας είναι καλά ο Λουμίνης, ένα αγόρι από μεγαλύτερη τάξη. Ένα γαλάζιο θαυματουργό χαπάκι κι ύστερα άλλο ένα κι ύστερα πολλά θαυματουργά χαπάκια, κι ύστερα πολλά θαυματουργά ψέματα, και μια στα ουράνια, μια στον γκρεμό, κι ύστερα… δεν έχει επιστροφή. Σίγουρα δεν έχει;
    << Επιστροφή στα αποτελέσματα        |        Έχετε διαβάσει το συγκεκριμένο βιβλίο; Θέλετε να μας στείλετε το δικό σας σχόλιο; Πατήστε εδώ!  ΣΧΟΛΙΑ (8)

1. ΑΘΗΝΑ, (ηλικία 14), 2019-04-01 11:58:37
Το βιβλίο δεν με ενθουσίασε όσο περίμενα, όταν διάβασα την περίληψη. Εξελίχθηκε βαρύ και μόνο με ένα ευχάριστο περιστατικό και κατάληξη στην τελευταία σελίδα. Αν και αποδείχτηκε επιμορφωτικό κατά αρκετούς τρόπους, δεν αποτελεί ένα από τα βιβλία που ευχαριστήθηκα, καθώς διάβαζα. Παρ' όλα αυτά είναι αληθινό και μεταδίδει αρκετά βαθιά μηνύματα.
2. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ, (ηλικία 14), 2016-03-24 13:33:08
Αυτό το βιβλίο μιλάει για ένα πρόβλημα πολύ διαδεδομένο, αλλά ταυτοχρόνως και μη αναμενόμενο. Μας κάνει να καταλάβουμε πώς κάποιος μπορεί με πολύ εύκολο τρόπο να εθιστεί στα ναρκωτικά. Θα πρότεινα αυτό το βιβλίο ανεπιφύλακτα, γιατί οι περισσότεροι από εμάς θα πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι, έτσι ώστε να μπορούμε να αποφύγουμε ορισμένες καταστάσεις.
3. ΔΙΟΝΥΣΗΣ, (ηλικία 14), 2016-03-24 12:41:35
Το βιβλίο ήταν καλό, όμως σε κάποια σημεία του βιβλίου η αφήγηση ήταν αργή με αποτέλεσμα να χάνουμε μερικές φορές το νόημα του κειμένου. Σας το προτείνω να το επιλέξετε, γιατί παρουσιάζει το πρόβλημα του εθισμού στα ναρκωτικά.
4. ΕΙΡΗΝΗ, (ηλικία 13), 2015-03-26 13:08:03
Η πολύ αγαπητή σε όλους τους έφηβους και τα παιδιά Άλκη Ζέη πραγματεύεται ένα θέμα-μάστιγα, τα ναρκωτικά, με πολύ εύστοχο τρόπο. Με λόγο απλό και κατανοητό περνάει μηνύματα για ένα ζήτημα που απασχολεί τους εφήβους. Η ηρωίδα παλεύει μέσα σε έναν ιστό αράχνης και προσπαθεί να ξεφύγει από το πεπρωμένο της. Το αισιόδοξο τέλος του μυθιστορήματος με την ηρωίδα να είναι «νικήτρια» της ζωής με γέμισε με συναισθήματα ικανοποίησης. Το προτείνω ανεπιφύλακτα!!!
5. ΜΑΡΙΑ-ΓΑΡΥΦΑΛΙΑ, (ηλικία 15), 2014-04-28 16:04:00
Είναι ένα βιβλίο που αναφέρεται σε υπαρκτά προβλήματα (διαζύγιο και ναρκωτικά) που πολλές οικογένειες τα αντιμετωπίζουν, σε κρατάει σε ενδιαφέρον και αξίζει να το διαβάσετε!!!
6. ΑΓΑΠΗ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, (ηλικία 15), 2013-01-26 14:27:04
Αυτό το βιβλίο που προκαλεί σίγουρα συγκίνηση είναι απόλυτα αφιερωμένο σε όλους όσους στην προσπάθειά τους να βρουν διέξοδο από τα ψυχολογικά-οικογενειακά τους προβλήματα οδηγούνται στα ναρκωτικά. Η Άλκη Ζέη προσεγγίζει το θέμα από την πλευρά της ηρωίδας με τρομερή αμεσότητα, χωρίς να προσθέτει ή να αφαιρεί τίποτα. Αποδεικνύει με το γράψιμό της ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών πρέπει πλέον να σταματήσει να θεωρείται θέμα-ταμπού γιατί η σιωπή δε βοηθά σε τίποτα. Παράλληλα το βιβλίο θίγει και το θέμα των διαζυγίων, αφού πλέον τα ζευγάρια χωρίζουν πιο εύκολα από ποτέ. Στο βιβλίο οι γονείς της Κωνσταντίνας χωρίζουν και αμέσως δημιουργούν νέες οικογένειες (μάλιστα η μητέρα της είναι και έγκυος από τον νέο της σύντροφο). Τον ψυχισμό της έρχεται να επιβαρύνει η απόφαση των γονιών της να τη στείλουν ένα χρόνο στην Ελλάδα, στη γιαγιά της, με την οποία δεν έχει καθόλου καλές σχέσεις. Πραγματικά αξίζει να το διαβάσετε.
7. ΦΑΙΔΩΝ, (ηλικία 15), 2013-01-23 16:50:46
Το βιβλίο αυτό είναι καλογραμμένο. Περιέχει στοιχεία από την πραγματικότητα και γι' αυτό μας κρατάει σε αγωνία.
8. ΚΑΤΕΡΙΝΑ, (ηλικία 14), 2013-01-22 20:05:08
Το βιβλίο αυτό, όπως και όλα της Άλκης Ζέη, μου άρεσε πάρα πολύ. Περιείχε μυστήριο και αγωνία, αλλά και χιουμοριστικά κομμάτια, που αλληλοσυνδέονταν πολύ όμορφα. Το προτείνω σε όσους αγαπάνε τα εφηβικά μυθιστορήματα, που αναφέρονται στην δική μας εποχή. Απλά φανταστικό!

 

 


  Αρχική | Κανονισμός λειτουργίας | Συχνές ερωτήσεις | Χρήσιμα Links | Νέα αποκτήματα | Επικοινωνία
  Βιβλιοθήκη Ελληνογερμανικής Αγωγής.