Σχόλια παιδιών και εφήβων για βιβλία που διάβασαν

 

Ο θείος Πέτρος και η εικασία του Γκόλντμπαχ

Δοξιάδης, Απόστολος Κ.
Εκδόσεις: Καστανιώτη, Αθήνα - 2000
ISBN: 9600329915 | 9789600329919
Σελίδες: 288, [3] σ.
Θέμα: Νεοελληνική πεζογραφία Μυθιστόρημα
Περίληψη: O θείος Πέτρος είναι ένα αίνιγμα. Oι πρεσβύτεροι της οικογενείας Παπαχρήστου τον απορρίπτουν ως "αποτυχημένο της ζωής". Ωσότου ο αφηγητής-ανιψιός του ανακαλύπτει ότι ήταν κάποτε φημισμένος μαθηματικός, τόσο ιδιοφυής και παράτολμος ώστε να αφιερώσει τη ζωή του στην περιβόητη "Eικασία του Γκόλντμπαχ", ένα πρόβλημα που προσπαθούσαν εις μάτην να επιλύσουν γενεές μαθηματικών. H ανακάλυψή του αυτή θα οδηγήσει σε αλυσιδωτές αντιδράσεις...
    << Επιστροφή στα αποτελέσματα        |        Έχετε διαβάσει το συγκεκριμένο βιβλίο; Θέλετε να μας στείλετε το δικό σας σχόλιο; Πατήστε εδώ!  ΣΧΟΛΙΑ (7)

1. ΙΩΑΝΝΗΣ, (ηλικία 14), 2016-03-24 12:58:19
Επέλεξα αυτό το βιβλίο επειδή αναφέρεται σε μαθηματικούς γρίφους. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα το οποίο μιλάει για τη ζωή ενός χαρισματικού μαθηματικού και του ανιψιού του. Το συμπέρασμα που έβγαλα διαβάζοντας αυτό το βιβλίο είναι ότι η γνώση πρέπει να μοιράζεται και ότι η αλαζονεία είναι ιδιαίτερα αρνητική.
2. ΛΑΜΠΡΟΣ, (ηλικία 14), 2016-03-24 12:47:37
Το παραπάνω βιβλίο,”Ο θείος Πέτρος και η εικασία του Γκόλντμπαχ”, είναι ένα μυθιστόρημα που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. Χρησιμοποιεί τα Μαθηματικά με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε μέσα από το κείμενο να γεννηθούν ερωτήσεις στον αναγνώστη, οι οποίες μόνο από έρευνα μπορούν να απαντηθούν. Με αυτόν τον τρόπο ο αναγνώστης όχι μόνο καταφέρνει να καλλιεργήσει τη γλώσσα του αλλά μαθαίνει όρους μαθηματικών, οι οποίοι μπορεί να του φανούν χρήσιμοι στο μέλλον.
3. ΝΕΦΕΛΗ-ΜΑΡΙΑ, (ηλικία 14), 2016-03-17 15:28:31
Είναι ένα εκπληκτικό βιβλίο που έχει πολύ ενδιαφέρον, δεν μπορούσα να σταματήσω να το διαβάζω. Όλα τα γεγονότα, η τροπή που παίρνει το καθετί σε αυτό το βιβλίο είναι εκπληκτική. Βέβαια το τέλος του βιβλίου είναι λίγο συνταρακτικό, μου έδωσε μια πολύ φρικιαστική εικόνα, αλλά κατά τα άλλα το βιβλίο ήταν απίστευτο και πιστεύω πως επηρεάζει τους αναγνώστες. Εμένα τουλάχιστον με επηρέασε, αφού όταν τελείωσα την ανάγνωσή του (εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι πάντα μου άρεσαν τα Μαθηματικά), τα είδα με πιο πολύ ενδιαφέρον και μου φάνηκε πολύ πιο ευχάριστη η λύση των ασκήσεων που μας είχαν παραδοθεί από τον καθηγητή μας.
4. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ-ΑΝΔΡΕΑΣ, (ηλικία 13), 2015-03-26 13:29:47
Το συγκεκριμένο βιβλίο μού άρεσε πολύ, διότι ο συγγραφέας μέσα από αυτό αναφέρεται στη σχέση του με τον θείο Πέτρο, που καθόρισε την αγάπη του για την επιστήμη των Μαθηματικών και την έμπνευση, για την απόδειξη της Εικασίας του Γκόλντμπαχ. Η ζωή του ήρωα ήταν μια μεγάλη αναζήτηση της λύσης του γρίφου. Ξεκίνησε από ένα μαθητικό καλοκαίρι και κατέληξε μετά από πανεπιστημιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στα Μαθηματικά να φτάσει πολύ κοντά στην απόδειξη. Η συνεργασία με τον θείο Πέτρο ήταν συναρπαστική αλλά ο θάνατος του θείου άφησε στη μέση το όνειρο και των δύο. Σήμερα η εικασία του Γκόλντμπαχ συμπληρώνει αισίως τα διακόσια πενήντα χρόνια ύπαρξης.
5. ΣΟΦΙΑ, (ηλικία 13), 2015-03-26 12:14:19
Το βιβλίο «Ο Θείος Πέτρος και η Εικασία του Γκόλντμπαχ» ήταν πάρα πολύ ωραίο και με βοήθησε να καταλάβω πως εάν προσπαθήσω, μπορώ να καταφέρω τα πάντα. Επίσης μου άρεσε ο τρόπος που ο συγγραφέας συνέδεε τα γεγονότα. Τέλος, μου έκανε εντύπωση η φανταστική πλοκή του βιβλίου αυτού. Σε όποιον, λοιπόν, αρέσουν τα βιβλία με μαθηματικά και λίγη δράση, του το προτείνω ανεπιφύλακτα!!!
6. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ, (ηλικία 14), 2013-02-16 12:26:18
Το συγκεκριμένο βιβλίο έχει πολύ ωραία πλοκή και ανατρεπτικό τέλος. Όμως, σε ορισμένα σημεία του χρησιμοποιούνται κάποιοι δύσκολοι όροι μαθηματικών που ίσως κάνουν το περιεχόμενο δυσνόητο για τον αναγνώστη. Βέβαια, ο συγγραφέας προσπαθεί να εξηγήσει τα πάντα όσο καλύτερα μπορεί. Κατά τη γνώμη μου το βιβλίο κάνει τον καθένα να αγαπήσει τα μαθηματικά και να καταλάβει τη βαθύτερη φιλοσοφική τους έννοια. Τέλος, τον παρακινεί να αναζητήσει περαιτέρω πληροφορίες για θέματα και γεγονότα σχετικά με τα μαθηματικά. Για τους παραπάνω λόγους η βαθμολογία που του βάζω είναι: 08/10.
7. ΧΡΗΣΤΟΣ, (ηλικία 14), 2013-01-26 14:07:07
Το βιβλίο αυτό, "Ο θείος Πέτρος και η εικασία του Γκόλντμπαχ", είναι ένα μαθηματικό μυθιστόρημα με πολύ ενδιαφέρουσα πλοκή. Ωστόσο,σε πολλά σημεία του κειμένου γίνεται η χρήση πολλών άγνωστων στον αναγνώστη μαθηματικών όρων, αλλά παρ' όλα αυτά, γίνεται αντιληπτό στον καθένα, καθώς ο συγγραφέας προσπαθεί στο μέγιστο να εξηγήσει κάθε μια από τις δυσνόητες αυτές έννοιες. Επιπροσθέτως προτρέπει τον αναγνώστη να αναζητήσει επιπλέον πληροφορίες για γεγονότα σχετικά με τα μαθηματικά. Τέλος, το βιβλίο αυτό, κάνει τον αναγνώστη να δει τα μαθηματικά από διαφορετική οπτική γωνία, τοποθετώντας τον στη βαθύτερη φιλοσοφία των αριθμών.

 

 


  Αρχική | Κανονισμός λειτουργίας | Συχνές ερωτήσεις | Χρήσιμα Links | Νέα αποκτήματα | Επικοινωνία
  Βιβλιοθήκη Ελληνογερμανικής Αγωγής.