Σχόλια παιδιών και εφήβων για βιβλία που διάβασαν

 

Επιχείρηση ζάχαρη

McEwan, Ian
Εκδόσεις: Πατάκη, Αθήνα - 2012
ISBN: 9789601651460
Σελίδες: 525 σ.
Θέμα: Αγγλική πεζογραφία Μυθιστόρημα
Περίληψη: Η Σερίνα Φρουμ, η όμορφη κόρη ενός αγγλικανού επισκόπου, ζει, στο τελευταίο έτος των σπουδών της στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, μια σύντομη ερωτική περιπέτεια με έναν μεγαλύτερό της άντρα, η οποία και οδηγεί στη στρατολόγησή της από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες. Βρισκόμαστε στα 1972. Η Βρετανία παραπαίει στο χείλος της οικονομικής καταστροφής, σπαρασσόμενη από συνεχείς απεργίες στις βιομηχανίες και τρομοκρατικές επιθέσεις του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού. Ο Ψυχρός Πόλεμος πνέει τα λοίσθια, ωστόσο η αντιπαράθεση ανατολικού και δυτικού μπλοκ συνεχίζεται, ιδίως στον χώρο του πολιτισμού. Η Σερίνα, εθισμένη στην ανάγνωση μυθιστορημάτων, αναλαμβάνει μια "μυστική αποστολή" που τη φέρνει σε επαφή με τον Τομ Χάλεϋ, πολλά υποσχόμενο νεαρό συγγραφέα. Πρώτα ερωτεύεται τα αφηγήματά του και στη συνέχεια τον ίδιο. Θα μπορέσει να συντηρήσει τη μυθοπλασία της ζωής της, τα μυστικά και τα ψέματα με τα οποία έχει κατ' ανάγκην κατακλύσει τον νεαρό εραστή της, προκειμένου να μην αποκαλυφθεί η πραγματική της ταυτότητα και ο ρόλος της στη ζωή του; Ποιος επινοεί ποιον; Για να απαντήσει σ' αυτά τα ερωτήματα, η Σερίνα θα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει την πρώτη αρχή της κατασκοπείας: Μην εμπιστεύεσαι κανέναν... --
    << Επιστροφή στα αποτελέσματα        |        Έχετε διαβάσει το συγκεκριμένο βιβλίο; Θέλετε να μας στείλετε το δικό σας σχόλιο; Πατήστε εδώ!  ΣΧΟΛΙΑ (2)

1. ΜΑΡΙΑ-ΧΡΙΣΤΙΝΑ, (ηλικία 15), 2016-03-29 13:21:29
Κατά την γνώμη μου το βιβλίο του Ίαν ΜακΓιούαν, μπορεί να θεωρηθεί από πολλούς, εκτός από λογοτεχνικό και ιστορικό, καθώς ο συγγραφέας σε αρκετά σημεία του βιβλίου μπορεί να πει κανείς ότι γίνεται ανιαρός με την υπερβολική πληροφόρηση σχετικά με την ιστορία της Αγγλίας. Βασικά, η υπόθεση του βιβλίου είναι ουσιαστικά η βιογραφική αφήγηση μιας γυναίκας που δουλεύει για τις μυστικές υπηρεσίες της Αγγλίας την δεκαετία του '70, η οποία κατά την διάρκεια μιας μυστικής αποστολής της ερωτεύεται έναν πολλά υποσχόμενο συγγραφέα, με τον οποίο η σχέση της βασίζεται στο ψέμα. Αν σας ενδιαφέρει η ιστορία του περασμένου αιώνα της Αγγλίας σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα, εάν όμως θέλετε να περάσει ευχάριστα η ώρα σας θα σας συνιστούσα μάλλον να ψάξετε κάτι άλλο!
2. ΑΡΤΕΜΙΣ, (ηλικία 15), 2015-03-16 12:39:13
Αρχικά μας μεταφέρει στην καρδιά της δεκαετίας του '70 κάτω από μια ασυνήθιστη οπτική γωνία. Είναι η δεκαετία που φτάνει στο αποκορύφωμα του ο ψυχρός πόλεμος. Εκτός αυτού, βλέπουμε τον μηχανισμό των μυστικών υπηρεσιών. Αξίζει να αναφέρω πως αυτό που με ενθουσίασε περισσότερο ήταν το συναισθηματικό βάθος που δίνει ο συγγραφέας στην πλοκή. Η Σερίνα άλλωστε πριν από την σχέση της με τον Τομ, είχε αρκετές ερωτικές σχέσεις που μας αφηγείται συχνά. Ήταν ένα συναρπαστικό βιβλίο, κυρίως για τους εφήβους, με ενθουσίασε η πλοκή, και φυσικά το προτείνω σε όλους!

 

 


  Αρχική | Κανονισμός λειτουργίας | Συχνές ερωτήσεις | Χρήσιμα Links | Νέα αποκτήματα | Επικοινωνία
  Βιβλιοθήκη Ελληνογερμανικής Αγωγής.